Popravila

Lasersko varjenje

V primeru, da so se vam polomili kovinski deli na protezi kot so naslonke, zaponke, retencijski elementi, nebna plošča ali sublingvalni lok, vam lahko to popravimo z laserskim varjenjem. Če je zlitina dovolj debela in neporozna, je dovolj samo lasersko varjenje. Če je kovina pretanka, ali slabše kakovosti, dotiskamo nov del in ga privarimo na obstoječo kovinsko bazo.

Podložitev protez

Če vam proteza v ustih ne sedi na svojem mestu in se vam med žvečenjem hrane ali med govorom premika, potrebujete podložitev proteze.

Obrnite se na vašega izbranega zobozdravnika. Če zobozdravnika nimate, vam bomo z veseljem svetovali.

Pozlatitev kovinskih delov protez

Pozlatitev kovinskih delov na vaši novi ali stari protezi. Kovinski deli pri vaši protezi imajo pomembno vlogo pri togem prenosu žvečnih sil, skrbijo da je vaša proteza čim tanjša, močna in udobna, ter da vedno stoji na svojem mestu. Za izdelavo takšnih protez uporabljamo kobalt-kromove zlitine, ki imajo izjemne mehanske lastnosti. Žal pa se dogaja, da imajo nekateri pacienti alergijo na CrCo zlitine, kar povzroča uporabniku takšne proteze nezaželene učinke kot so pekoč občutek, rdečina na sluznici in oteklina. S pozlatitvijo takšne proteze s 24-karatnim zlatom v debelini 10 mikronov obdamo vse kovinske dele in s tem preprečimo direktni stik kobalt-kromove zlitine s sluznico, proteza pa dobi tudi na žlahtnosti in estetiki. Obstoječo protezo očistimo, spoliramo na visoki lesk in izvedemo postopek galvanizacije. Nanos zlata je zelo obstojen, možen pa je tudi ponovni nanos ob morebitni izrabi.

Popravila brez odtisa

• Čiščenje proteze

Kljub rednemu čiščenju proteze, se na protezi nabere ustni kamen, plak zaradi zdravil in ostale bakterije, ki jih z običajnim čiščenjem ni več možno odstraniti. Vašo protezo vam mehansko in kemično očistimo in ponovno spoliramo na visoki lesk. Vaša proteza bo izgledala kot nova in tudi nadaljnje čiščenje bo enostavneje.

Za vsakodnevno vzdrževanje higiene proteze svetujemo uporabo čistilnih šumečih tablet KIN-Oro.

• Počena proteza

V primeru, da se je v protezi pojavila razpoka, je popravilo lahko precej hitro in enostavno. Če se takšna razpoke ne popravi, se vam bodo tam nabirale nezaželjene bakterije in plak, lahko pa to privede do preloma proteze in tudi zahtevnejših poškodb vaše proteze. Na mestu razpoke odstranimo poškodovani material in ga zamenjamo z novim.

• Izpadel zob

V primeru, da vam je iz proteze izpadel zob, zob pa ni poškodovan, ga lahko vgradimo nazaj na izpadlo mesto v protezi.

• Prelom proteze

V primeru, da se je proteza prelomila na več delov, zberite čim več koščkov proteze in jo bomo popravili. Če se je proteza prelomila v ustih med žvečenjem, vam bomo svetovali obisk pri vašem izbranem zobozdravniku, ki vam bo naredil odtis za podložitev proteze.

Če zobozdravnika nimate, vam bomo pri izbiri zobozdravnika z veseljem pomagali.

Menjava retencijskih elementov v protezi

Če imate protezo s skritimi retencijskimi elementi in so se deli izrabili, vam jih lahko zamenjamo in vaša proteza bo spet na svojem mestu, brez premikanja. Retencijske dele za proteze od proizvajalca Bredent, Novaloc, Locator, CE-KA imamo na zalogi za ostale proizvajalce pa lahko nadomestne dele naročimo in vas pokličemo za nov termin.

Popravila z odtisom

• Manjkajoči zob

V primeru, da vam je izpadel zob iz proteze, ali bo potrebno dodati zob zaradi izpuljenega zoba v ustih, dodamo nov zob in manjkajočo dlesen.

Obrnite se na vašega izbranega zobozdravnika. Če zobozdravnika nimate, vam bomo z veseljem svetovali.

• Odlomljena zapona ali naslon

V primeru, da se vam je odlomila kovinska zapona ali naslon, to močno vpliva na retencijo vaše proteze v ustih. Izdelamo vam novo zaponko iz elastične žice, ali pa vam izdelamo novo tiskano zapono in jo z laserjem privarimo na kovinski del proteze.

Obrnite se na vašega izbranega zobozdravnika. Če zobozdravnika nimate, vam bomo z veseljem svetovali.

• Podložitev proteze:

Če vam proteza v ustih ne sedi na svojem mestu in se vam med žvečenjem hrane ali med govorom premika, potrebujete podložitev proteze.

Obrnite se na vašega izbranega zobozdravnika. Če zobozdravnika nimate, vam bomo z veseljem svetovali.

Obnovitev ali kopija proteze

V primeru, da ste uporabnik proteze že dalj časa, proteza vam odlično funkcionalno služi, zobje, umetna dlesen in retencijski deli pa so izrabljeni, lahko vašo protezo obnovimo, ali naredimo duplikat. Protezo vam poskeniramo, ali pa se držimo konvencionalnega postopka z odtiskovanjem odvisno tipa in stanja proteze.

Duplikat proteze uporabimo v diagnostične namene pri izdelavi nove proteze, ali pri načrtovanju za vstavitev implantatov.