FAQ

Splošna vprašanja 

Seveda lahko. Postopek skeniranja je za vašega otroka neboleč in popolnoma neinvaziven. 3D modele vam sprintamo iz sive ali kožno rjave barve PMMA, zraven otrok dobi še trajni silikonski odtis modelov, kamor bo lahko vstavljal svoje mlečne zobe, ko mu bodo izpadali. Otroci so navdušeni.

Zanima me več: KONTAKTNI OBRAZEC

Ne, kot laboratorij nimamo koncesije. Sodelujemo pa z različnimi zobozdravniki, ki so vključeni tudi v javno mrežo zobozdravstva in so koncesionarji. 

Sledite povezavi mnenja zobozdravnikov, kjer boste našli povezave do odličnih zobozdravnikov s katerimi že sodelujemo in se dogovorite za termin. Povezava na Mnenja zobozdravnikov

Če potrebujete  dodatne informacije nas lahko kontaktirate. Kontaktni obrazec

Intraoralno skeniranje se vrši s prenosnim skenerjem v ustih pacienta (in Vivo). Zobozdravnik z intraoralnim skenerjem zajame 3D digitalni posnetek zob, barve zob in 2D sliko in nato podatke pošlje v zobno tehniko, kjer na podlagi teh podatkov izdelamo protetiko (manjkajoče zobe). Postopek je za pacienta izredno udoben, hiter in popolnoma neboleč. Dokazano je, da je v klinični uporabi natančnost in zanesljivost intraoralnih skenov večja kot pri klasičnem odtiskovanju, kar posledično pomeni tudi boljši končni izdelek.

Zanima me več: KONTAKTNI OBRAZEC

Slovarček manj znanih besed in pojmov 

je privlačna sila med površinama dveh teles v stiku zaradi med molekulskih sil. Primer 1: med protezo in sluznico v ustih je slina, ki ustvari adhezijo in drži protezo na svojem mestu. Primer 2: Med primarnim in sekundarnim teleskopom je tekoči medij, ki ustvari adhezijo in ohranja protezo na svojem mestu.

je jamica v čeljusti v kateri je korenina zoba, zobna krona pa je izven alveole.

[computer aided designing] računalniško podprto konstruiranje. Večino medicinskih pripomočkov izdelamo z računalniško podprtim konstruiranjem in skeniranjem modelov ali obdelavo intraoralnih skenov, kjer odtiskovanje ni več potrebno.

[computer aided machining] računalniško podprta (strojna) obdelava. Zmogljiva računalniško podprta izdelava nam omogoča ohranjanje kakovosti na najvišjem nivoju.

[computerized numerical control] računalniško krmiljenje (strojev). Optimizirano krmiljenje strojev za izdelavo dentalnih konstrukcij nas postavi na najvišji svetovni nivo izdelave dentalnih medicinskih pripomočkov.

Rezkanje (Milling) ali Brušenje (Grinding) je postopek izdelave zob, s katerimi z odvzemanjem materiala dobimo končno obliko zob iz izbranega materiala ( PMMA, ZIRKONIJA, PEEK, Litijevdisilikat, steklokeramika Empress, vosek, CoCr, TITAN). Dentalni rezkarski stroji so računalniško vodeni s posebno prilagojenimi računalniškimi programi in zagotavljajo najvišjo kakovost izdelave. S pravilno izbiro strategij brušenja CAM, rezkal, brusil in svedrov dosežemo najvišjo kontrolirano kakovost.

[digital light processing]  DLP 3D printer je sposoben graditi zelo natančne 3D objekte z izjemno tankimi sloji do 20 mikronov.

je področje zoba ob zobnem tkivu (dlesni).

je postopek izdelave, ki ga uporabljamo za izdelavo bruksističnih opornic, folij za beljenje in športnih ščitnikov. Termoplastično folijo segrejemo na željeno temperaturo nato pa jo s pomočjo podtlaka potegnemo čez mavčni model. Ko se termoplastična folija ohladi, obdrži obliko mavčnega modela.

ali začasna proteza je proteza, ki jo izdelamo za krajše časovno obdobje do enega leta, da zagotovimo pogoje za izdelavo dokončne proteze.

je material, ki je sestavljen iz dveh ali več materialov. Za izdelavo zob uporabljamo kompozite tretje generacije, ki vsebujejo keramična polnila in imajo odlične mehanske in estetske lastnosti.

so zobje, ki jih uporabljamo pri izdelavi totalnih in delnih protez. So različnih morfoloških oblik, velikosti in barv. Lahko so iz PMMA ali kakovostnejših kompozitnih materialov.

Polyether Ether Ketone je brezbarvni organski termoplastični polimer. Zaradi odlične biokompatibilnosti, nealergenosti in mehanskih lastnosti ga v dentalni medicini uporabljamo v primeru alergijskih reakcij na kovine, za izdelavo ogrodij za prevleke in za izdelavo delne PEEK proteze.

je kratica za polimetilmetaakrilat, ki je prozoren material, z visokim površinskim sijajem, je trd in tog, ima dobro natezno, tlačno in upogibno trdnost. Odporen je na praske, da se ga dobro polirati na visoki lesk in je UV stabilen. Delovna temperatura materiala je od -40°C do +70°C. V dentalni medicini ga uporabljamo za imitacijo mehkih zobnih tkiv in osnove totalnih protez v pink oz. rožnati barvi.  Pri standardnih konfekcijskih zobeh ga uporabljamo za proteze v 16 odtenkih zobnih barv.

je nižji tlak od okolice - ozračja. Primer ko protezo, ki dobro nalega na sluznico pritisnemo na sluznico, se pod protezo ustvari podtlak, ki pomaga držati protezo na svojem mestu.

je zelo pomemben pri izdelavi vsakega protetičnega dela. Zobni tehnik, zobozdravnik, protetik, kirurg,… se pred pričetkom rehabilitacije posvetujemo o načrtovani rehabilitaciji in naredimo strokovni protetični načrt, da dosežemo optimalni rezultat.

pomeni nekaj obdržati na svojem mestu. Na primer protezo obdržati na svojem mestu v ustih, da se ne premika med govorjenjem in žvečenjem. To lahko dosežemo z različnimi retencijskimi elementi ali adhezijo.

je v večini primerov vstavljena v bazi delne proteze in skrbi za retencijo proteze, da stoji na svojem mestu. So v različnih barvah, ki jim določajo moč retencije. Če opazite, da vam proteza ne drži, je potrebno zamenjati gumice.

je postopek izdelave zob, s katerimi z odvzemanjem materiala dobimo končno obliko zob iz izbranega materiala (PMMA, ZIRKONIJA, PEEK, Litijevdisilikat, steklokeramika Empress, vosek, CoCr, TITAN). Dentalni rezkarski stroji so računalniško vodeni s posebno prilagojenimi računalniškimi programi in zagotavljajo najvišjo kakovost izdelave. S pravilno izbiro strategij brušenja CAM, rezkal, brusil in svedrov dosežemo najvišjo kontrolirano kakovost.

[selective laser melting]  Slojevito-selektivno lasersko varjenje nam omogoča izdelavo najzahtevnejših dentalnih konstrukcij iz CoCr in Titana. To tehnologijo koristimo že od leta 2008.

CoCr baza proteze je osnova za delno protezo. Sestavljena je iz podjezičnega loka sp. ali nebne plošče zg., retencij za zobe, retencijskih in stabilizacijskih elementov, naslonk in malih veznih elementov, ki jo povezujejo v celoto. Protezina baza mora zagotoviti dobro retencijo, stabilizacijo in tog prenos žvečnih sil na nosilce zob in sluznico. Včasih smo za izdelavo baz delnih protez uporabljali livno tehniko, danes, pa jih načrtujemo računalniško in jih natisnemo s 3D tiskalnikom SLM.

imenujemo tudi podjezični lok, ki povezuje dele spodnje delne proteze.

je folija, ki jo segrejemo na točno določeno temperaturo, pri kateri spremeni svojo obliko, nato pa s pomočjo globokega vleka prevzame obliko nekega objekta ( zobni lok). Folije so lahko iz različnih materialov in so sestavljene iz več plasti.

V dentalni medicini sta najbolj razširjeni dve obliki 3D skeniranja: Intraoralno in laboratorijsko. Intraoralno skeniranje se vrši s prenosnim skenerjem v ustih pacienta ( in Vivo ). Zobozdravnik z intraoralnim skenerjem zajame 3D digitalni posnetek zob, barvo zob in 2D sliko. Podatke nato pošlje v zobno tehniko, kjer na podlagi teh podatkov izdelamo protetiko (manjkajoče zobe). Postopek je za pacienta izredno udoben, hiter in popolnoma neboleč. Dokazano je, da je v klinični uporabi natančnost in zanesljivost intraoralnih skenov večja kot pri klasičnem odtiskovanju, kar posledično pomeni tudi boljši končni izdelek.

V primeru, da intraoralno skeniranje ni mogoče, zaradi brušenja pod nivojem dlesni, zelo obsežnih indikacij, močno premične sluznice, zalivanja sline in krvi, oziroma zobna ordinacija še ne uporablja intraoralnega skenerja, je potrebno klasično odtiskovanje. V laboratoriju lahko poskeniramo odtise, ali pa odtise izlijemo iz dentalnega mavca in modele poskeniramo. Za večje protetične in implantatne vijačene konstrukcije še vedno prisegamo na klasični odtis in laboratorijsko 3D skeniranje, kjer v kontroliranem okolju ( in Vitro ) dosežemo natančnosti skeniranja do štirih mikronov.

je postopek izdelave zob, s katerim s slojevitim dodajanjem materiala dobimo končno obliko zob. Pri 3D tiskanju nismo prostorsko in oblikovno omejeni, kar nam omogoča izdelovanje najzahtevnejših oblik. DLP 3D tiskalnik uporabljamo za tiskanje delovnih in študijskih modelov, kirurških vodil za vstavitev implantatov, konstrukcijskih prototipov in opornic iz PMMA. Za izdelovanje ogrodij za kovinsko-porcelanske prevleke in ogrodij za delne kovinske proteze, uporabljamo tehnologijo SLM.

Košarica

Zapri