Teobromin

15.08.2021

Ali čokolada preprečuje nastanek kariesa?
Kakav predstavlja enega od glavnih virov teobromina, obenem pa pri človeku ne povzroča negativnih stranskih učinkov. Raziskovalci so v študiji kristalizacije kofeina po naključju odkrili rešitev uganke o povezavi med čokolado in zdravimi zobmi.
Sredi 1950-ih so v bolnišnici za duševne bolezni Vipeholm na Švedskem proučevali nastanek kariesa pri pacientih. V sklopu raziskave so jim dajali tudi mlečno čokolado. Na svoje začudenje so pri pacientih, ki so zaužili čokolado, zabeležili manjše povečanje kariesa, kot bi bilo pričakovati glede na količino zaužitega sladkorja in čas, ko je ta še prisoten v slini. Na podlagi teh rezultatov so sklepali, da čokolada najverjetneje vsebuje določeno snov, ki zavira nastanek kariesa.

Stralforsova študija o kakavu in zobnemu kariesu
Pred približno 50 leti je Stralfors izvedel serijo eksperimentov o povezavi med kakavovim prahom in preprečevanjem nastanka kariesa. Njegova raziskava je temeljila na Gustafsonovi (Gustafson et al.) raziskavi, po kateri se je v prisotnosti mlečne čokolade zmanjšala aktivnost kariesa. Nepredelani kakavov prah je zmanjšal nastanek kariesa za 84 %, 75 %, 60 % in 42 %, ob sorazmernem deležu kakava, ki so ga uvedli v prehrano v deležih 20 %, 10 %, 5 % in 2 %. V študiji so pokazali še, da je kakavovo maslo v količini 15 % močno povečalo nastanek kariesa. Glede na to začetno raziskavo je Stralfors sklepal, da se kariostatični dejavniki skrivajo v nemastnem delu kakava. Dejavnika naj bi bila vsaj dva, eden, ki je v vodi netopen pri običajni temperaturi, in drugi, ki je topen v vodi. V sledečih študijah je Stralfors predvideval, da bi karies lahko preprečeval tanin v kakavu, prisotne pa so lahko še druge učinkovine, ki preprečujejo karies. Podrobneje se je osredotočil še na derivate purinov, teobromin, kofein in ksantin, fenolni aldehid vanilin, taninsko kislino (ki jo je mogoče hidrolizirati), mimozo in izvlečke kebraha. Nekatere od teh snovi so preprečevale karies glede na koncentracijo, dodano prehrani. Tako teobromin kot kofein sta močno zmanjševala rast kariesa pri višjih koncentracijah, vendar kofein ni imel enakega učinka pri nizkih koncentracijah. V drugi študiji je Stralfors udeležence v raziskavi ločil v dve skupini; eni je dal mlečno čokolado, drugi pa temno. Na svoje presenečenje je ugotovil, da je v prvi skupini prišlo do 35 % zmanjšanja kariesa, v skupini s temno čokolado pa za kar 73 %.

Razlika v strukturi kristalov v kontrolni skupini in skupini, ki je uživala teobromin
Po nekaterih raziskavah sta vsebnost kalcija in fosforja v zobeh, odpornih na kislino, najmanj 20 % višja kot v zobeh, občutljivih na kislino. Zato smo
raziskovali, kako se sestava povečane vsebnosti hidroksiapatita v sklenini (skupina, ki smo ji dodajali teobromin, je imela višjo vsebnost hidroksiapatita) razlikuje od sestave v kontrolni skupini. Koncentracijo kalcija in fosforja smo s pomočjo ARL-SEMQ elektronske mikrosonde določali v sklenini prvih molarjev, ekstrahiranih podganam, ki smo jih izpostavili teobrominu, in kontrolnim podganam. Kot standard smo uporabili fluorapatit iz Cerro de Mercado (Mehika). Doseženi rezultati so prikazani v Tabeli 2. Po teh podatkih ni večje razlike v vsebnosti kalcija in fosforja v obeh skupinah. Zato so predhodno opisani rezultati kislinskega raztapljanja povezani z razlikami v velikosti kristalov, ne z razlikami v kemični sestavi zob v teobrominski skupini v primerjavi s kontrolno skupino.

Predhodne raziskave so pokazale, da zaviranje kariesa omogoča predvsem nemastni kakav. Različna vsebnost kakava v dveh vrstah čokolade (mlečna in temna) je bila verjetno glavni razlog za različno sposobnost zaviranja kariesa. Z našimi študijami ta fenomen zlahka pojasnimo. Temeljna sestavina vseh čokoladnih izdelkov je čisti kakav. Kakavov prah pripravimo z drobljenjem materiala, potem ko iz čistega kakava odstranimo maščobo (kakavovo maslo). Povprečni delež teobromina v kakavu, ki ga najdemo v trgovinah, je 1,89 %, v običajnih mlečnih čokoladah pa 0,15 %. Temna čokolada vsebuje dvanajstkrat več teobromina kot mlečna čokolada. Oshima et al. je ugotovil, da ekstrakt kakava vsebuje antikariogeni potencial, vendar je zaključil, da ta aktivnost ni dovolj močna, da bi zavrla kariogeno aktivnost, ki jo povzroča sukroza. Po drugi strani pa so Ito et al. poročali, da je dodatek v vodi topnega ekstrakta kakavovega praha pomembno zmanjšala pojavnost kariesa pri specifičnih brezpatogenih podganah, okuženih s streptokokom Sobrinus 6715.

Naša študija ponuja odgovor na staro uganko
Iz teh primerov gre sklepati, da čokolada lahko na določen način prepreči razvoj zobnega kariesa. Do sedaj pa ni bilo znano, kako in katera kemična spojina pri tem igra ključno vlogo. Do naših rezultatov smo prišli po naključju, med študijo
kristalizacije kafeina. Ugotovili smo, da teobromin poveča velikost kristalov hidroksiapatita in tako razjasnili skrivnostni fenomen zmanjšanja kariesa po zaužitju čokolade.

Povzeto po članku: JOURNAL OF CAFFEINE RESEARCH Volume 6, Number 1, 2016 ª Mary Ann Liebert, Inc. DOI: 10.1089/jcr.2015.0023
Theobromine: A Safe and Effective Alternative for Fluoride in Dentifrices
Tetsuo Nakamoto, DDS, PhD,1 Alexander U. Falster, MS,2 and William B. Simmons, Jr., PhD2

Košarica

Zapri